|

Homekoirasta apua sisäilmaongelmiin?

Jos ollaan jo tilanteessa, että sisäilmaongelmia epäillään erilaisten oireiden tai hajujen perusteella, on tutkimusten aloittaminen tärkeää. Homekoiran käyttö voi olla hyvä alku tutkimuksille. Artikkelisarjan ensimmäisen osan puhtaan sisäilman määritelmästä ollaan kuljettu läpi taloyhtiöiden puhtaaseen sisäilmaan vaikuttavien tekijöiden ja nyt viimeisessä osassa tutustutaan ammattilaista haastatellen homekoirien käyttöön osana sisäilmaongelmien selvitystä.

Hyvä ja puhdas sisäilma sekä oikeanlainen rakennuksen kosteudenhallinta kulkevat käsi kädessä. Lisääntyvät sateet ja myrskyt lisäävät myös seinien, kattojen ja perustusten kosteuskuormaa, joten niiden hallinta on entistä tärkeämpää. Rakenteiden sisältä tuleva kuorma puolestaan aiheutuu erilaisista vuodoista tai rakennusvirheistä. Ja jollei näitä huomioida ja korjata ajoissa, pääsevät ajan kanssa erilaiset homeet, sienet ja muut bakteerit kasvamaan rauhassa. Ne kun tarvitsevat kasvuunsa vain lämpöä, kosteutta ja ravintoa.

Homevauriot ovat usein rakenteiden sisällä niin sanottuina piilevinä vaurioina, joiden löytäminen voi olla vaikeaa ja vaatii rakenneavauksia. Tästä syystä kynnys tutkimuksiin voi olla suuri. Onneksi on olemassa myös toisenlainen vaihtoehto homevaurioiden alkuselvityksiin: koira. Koiran hajuaisti on miljoona kertaa parempaa kuin ihmisen. Tarkkavainuinen koira pystyy 300 miljoonan hajureseptorinsa avulla erottelemaan jopa 2 000 erilaista hajua ja muistamaan haistamansa. Hyvän koulutuksen ansiosta koirat pystyvät havaitsemaan sisäilmaongelmia aiheuttavat mikrobikasvustot jo erittäin pieninä pitoisuuksina. Kysytäänpäs hieman tarkemmin Home-Etsivä Niina Siljanderilta mitä homekoiran käyttö osana sisäilmaongelmien ratkaisemista tarkoittaa käytännössä.

Miten homekoira koulutetaan? Ja miten koirat motivoituvat työstään?

Homekoiria koulutetaan monella eri tavalla, siten myös eri yritysten homekoirien työskentelyssä ja tarkkuuksissa on isojakin eroavaisuuksia. 

Home-etsivän homekoirat on koulutettu hajuerottelutekniikan avulla, jossa ’ei kiinnostavista’ mikrobihajuista tehdään koiralle kiinnostavia ja tavoiteltavia. Koiralle opetetaan myös sopiva ilmaisukäytös, jonka jälkeen haju ja ilmaisu yhdistetään. Hajuerottelutekniikan perusidea on opettaa koira ohittamaan muut hajut ja ilmaisemaan opetetuilla ilmaisutavoilla vain opetetut hajut.

Koulutuksessa ja ylläpitotreeneissä käytetyt homenäytteet koostuvat monipuolisesti erilaisista rakennusmateriaaleista ja ovat erilaisilta kosteusvaurioalueilta (erilaisia villoja, eristeitä, purua, kipsilevyä, betonia, laattoja). Näytteet sisältävät tyypillisimpien kosteusvauriomikrobien sekä useiden eri homesukujen märkiä ja kuivia kasvustoja.
Häiriöhajuina puolestaan käytetään vastaavia puhtaita rakennusmateriaaleja, erilaisia ruokia, kotieläinten, rotan ja hiiren hajuja sekä erilaisia ulkoa otettuja näytteitä. Home-etsivän homekoirat eivät siis ilmaise esim. siitepölyä tai ulkoilmahomeiden hajuja, niin kuin kuulee usein väitettävän.

Hajusta tehdään palkitsemisen avulla koiralle kiinnostava ja tavoiteltava asia. Sen jälkeen etsiminen sekä tunnistaminen ovatkin koiralle hauskaa ja motivoivaa työtä. Palkitseminen tehdään koiralle mieluisalla ruoalla. Käytämme ruokaa palkkana, sillä ruoan saaminen ei kiihdytä koiraa (vrt. lelun heittäminen) eikä siten häiritse koiran työskentelyä, näin työskentelystä saadaan pitkäkestoista, keskittynyttä, rauhallista ja tarkkaa.

Millaisia sisäilmaongelmia aiheuttavia mikrobeja homekoirat tunnistavat? Ja mitä näiden kasvustot yleensä tarkoittavat?
Erilaisia homekasvustoja

Homeita, mikrobeja ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (Volatile Organic Compounds = VOC -yhdisteitä) on kaikkialla. Kosteusvaurioissa kasvaa erilaisia mikrobisukuja ja -lajeja, joita ei normaalisti tavata terveissä rakennuksissa ainakaan kovin suurina pitoisuuksina. Tällaisia mikrobisukuja kutsutaan kosteusvaurioindikaattoreiksi ja sama koskee myös VOC -yhdisteitä. Kostuneesta materiaalista irtoaa suuria määriä VOC -yhdisteitä kuivaan materiaaliin verrattuna. Jos materiaalissa on mikrobikasvua tai siinä alkaa kosteuden vaikutuksesta kemiallinen reaktio, ovat VOC -pitoisuudet suuret ja näitä yhdisteitä vapautuu ilmaan.

Home-etsivän homekoirat on koulutettu harjuerottelukoulutuksen avulla ilmaisemaan näitä rakennusmateriaaleissa kasvavia kosteusvauriomikrobeja (homeet, hiivat ja bakteerit) sekä niiden aineenvaihduntatuotteita, kuten VOC-yhdiste 2-etyyliheksanolia (2EH). 2EH on kosteus- ja mikrobivaurioissa esiintyvä VOC-yhdiste, sekä joidenkin muovimattojen, liimojen ja askeläänieristeiden hajoamistuotteena muodostuva yhdiste, jonka tiedetään aiheuttavan pieninäkin määrinä sisäilmaoireita. 

Miten homekoiratutkimus käytännössä tapahtuu?
Home-etsivä Niina Siljander työssään homekoiran kanssa

Tilausvaiheessa käyn ohjeistuksemme asiakkaan kanssa läpi. Ennen tutkimuksen aloitusta teen kohteeseen tarkastuksen koiran turvallisuuden sekä putoavien ja kaatuvien tavaroiden osalta. Samalla katsotaan huonekalujen ja tavaroiden sijainti siten, että koiran on mahdollisuus liikkua mahdollisimman paljon seinien vierustoilla, etukäteen annetun ohjeistuksen mukaan.

Kohde käydään yhden tai kahden koiran kanssa läpi ja työskentely videoidaan. Koirien työskentelyn jälkeen haastattelen asukkaat ja kyselen mahdollisista kosteusvaurioista, hajuista tai oireista. Raportti valmistuu noin viikon kuluttua käynnistämme. Raporttia varten katson videot ja merkitsen pohjapiirrokseen koirien ilmaisukohdat. Ilmaisuista kerron raportissa myös sanallisesti ja kerron mitä vastaavissa kohteissa on vastaavien ilmaisujen syyksi löytynyt ja mitä jatkotutkimuksia kyseiseen ilmaisukohtaan suositellaan

Miten herkkä homekoiran aisti on? Löytyykö kaikista asunnoista kosteutta sen verran esim. kylpyhuoneesta, että koira sen merkkaa? Milloin tietää, että on ns. tosi kyseessä eikä vain pientä pintakosteutta?

Home-etsivän homekoirat ovat tutkitustikin tarkkoja. Ne opetettu ilmaisemaan myös etsittävän hajun laajuutta. Koska jos rakenteessa on esim. maaperän kosteudesta aiheutunut ulkoseinän kosteusvaurio, ei mikrobihajut tule yhdestä kohdin sisäilmaan, vaan koko seinä voi haista tai hajua tulee rakenteiden saumakohdista. Valesokkelitalon vaurioitunut seinärakenne on hyvä esimerkki: Jos riski valesokkelirakenteessa on toteutunut, saattaa ulkoseinille kohdistuvia ilmaisuja tulla koko talon laajuudelta puolen metrin – metrin välein.

Ensin Home-etsivän homekoirat lähtevät etsimään isompia ja laajoja vauriohajuja. Jos niitä ei ole, alkavat ne etsimään pienempiä ja pistemäisiä hajuja, jollaisia löytyy melkein joka talosta. Tällaisiin pieniin ja pistemäisiin hajuihin tulee yleensä yksittäinen ilmaisu, jonka jälkeen koira jatkaa etsimistä. Nämä ovat ns. hyviä ilmaisukohtia, ja niiden korjaaminen on pikkujuttu.

Eli homekoiran ilmaisu ei automaattisesti kerro, että asunto on homeessa, vaan esim. putkien läpivienteihin tulleet ilmaisut tarkoittaa, että läpiviennit olisi hyvä tiivistää, joka parantaa sisäilman laatua, kun korvausilmaa ei pääse tulemaan vääristä paikoista.

Miten asiakkaat suhtautuvat löydöksiin? Uskovatko kaikki niitä todeksi?

Kun meidät kutsutaan kohteeseen, jossa havaittu epämääräisiä hajuja tai koettu oireilua, asiakas yleensä on jo tietoinen, että homekoira on se apuväline, jolla kartoitetaan ongelmakohtia ja ongelman laajuutta. Ilmaisualueet auttavat kohdentamaan jatkotutkimukset oikeisiin paikkoihin. Koiran hajuerottelutaito on mieletön, koska se pystyy havaitsemaan ja ilmaisemaan samasta kohteesta, useampia eri sisäilmaongelma- ja kosteusvaurioalueita.

Asuntokauppatarkastukset ovat inhottavampia. Myyjä ei useinkaan voi uskoa rakkaassa talossa olevan mitään vikaa, koska hän ei ole haistanut mitään tai oireillut, ainakaan tietoisesti. Monet eivät valitettavasti edelleenkään tiedä, että sellainen vanhan talon tai mummolan haju on usein viite ongelmista. Se, miten meihin suhtaudutaan, riippuu täysin vastaanottajan ymmärryksestä sisäilma-asioihin. Jos paikalla on esim. taloyhtiöiden hallituksen jäseniä, isännöitsijöitä, menevät käynnit välillä melkein luennon pitämiseksi, kun kerrotaan mikrobeista, sisäilmaongelmia aiheuttavista tekijöistä ja homekoiran käytöstä.

Mitä tapahtuu homekoiran löydösten jälkeen?

Homekoiran käynnin jälkeen annan tarvittaessa neuvoja jatkoon. On myös paljon erilaisia jatkotutkimuksia, joissa neuvon, ettei asiakas laittaisi rahoja hukkaan turhien tutkimusten kanssa. Jos kyse asuntokauppariidasta, joissa olemme olleet paljon mukana, tilataan paikalle RTA eli rakennusterveysasiantuntija, joka koirien ilmaisukohtia ja rakennepiirustuksia tarkastelemalla miettii materiaalinäytteiden kohdat ja tutkimukset.