Terve ja puhdas sisäilma – mitä se tarkoittaa?

Terve ja puhdas sisäilma on äärimmäisen tärkeä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin takaaja. Kotilo asuntojen omistajat ovat joutuneet todistamaan vierestä monia tapauksia, joissa terveen sisäilman puute ja erilaiset sisäilmaongelmat ovat aiheuttaneet jopa elinikäisen sairastumisen, työkyvyn hetkellisen menettämisen ja suuren taloudellisen ahdingon. Meille hyvinvointi on arvoista yksi tärkeimmistä ja tästä syystä haluamme tuoda esille sisäilman merkityksen osana asumisen terveyttä. Artikkelisarjassa tullaan käsittelemään sekä sisäilmaa että sen ongelmia, ilmanvaihtoa ja sisäilmaan liittyviä tutkimuksia. Antoisia lukuhetkiä artikkelien parissa!

Tervettä sisäilmaa harvoin huomaa. Huomio siihen kiinnittyy vasta, kun sitä ei ole tai kun sisäilma muuttuu hyvästä huonoksi. Yleisempää on puhua huonosta sisäilmasta työpaikoilla, joissa asiaan kiinnitetään enemmän huomiota. Työikäisestä väestöstä isompi osa myös kokee oireita huonosta sisäilmasta työpaikoilla kuin kotona. Tästäkin huolimatta, tai ehkä jopa tästä syystä, terve sisäilma kotona on äärimmäisen tärkeää. Jotta ihmisellä on edes yksi paikka, jossa hän voi nauttia oireettomana puhtaasta ilmasta.

Terve ja laadukas sisäilma on puhdasta. Se on siis mahdollisimman pölytöntä, hajutonta ja oikean lämpöistä. Sisäilman hyvään laatuun vaikuttavat monet eri tekijät, joista osa on fyysisiä kuten kosteus, lämpötila ja veto/ilmanvaihto. Erilaisia epäpuhtauksia sisäilmaan tulee monista eri lähteistä; maaperästä ulkoilmaan ja huonekaluista ruoanlaittoon. Mitä pienempi hiukkanen sitä haitallisempi se tyypillisesti on. Ja pitkäaikainen altistuminen sisäilman epäpuhtauksille ja pienhiukkasille voi lisätä astmaa, syöpää ja jopa riskiä ennenaikaiselle kuolemalle. Puhdas ilma on siis tärkeämpi kuin moni meistä osaa ajatellakaan. Kyse ei ole vain epämiellyttävistä hajuista vaan aidosta vaikutuksesta pitkäaikaiseen terveyteen.

Hiilidioksidin määrä sisäilmassa vaikuttaa myös terveyteemme, vaikka siitä iso osa (n.400 ppm = parts per million) huoneilmaan tuleekin suoraan ulkoa vaihtuvan ilman mukana. Kun hiilidioksidin määrä nousee yli 800 ppm:n ihminen alkaa tuntea väsymystä ja tunkkaisuutta. Suosituksissa yleensä pyritäänkin tasoihin, jotka ovat alle 1 000 ppm. Eri lähteistä voi lukea, että jos määrä edelleen tuosta nousee aiheuttaa hiilidioksidi päänsärkyä ja unen laatu heikkenee. Tästä syystä myös makuuhuoneiden ilmanvaihdon kannattaa olla kunnossa. Omakohtaiset kokemukset hengittävästä puutalosta ja yön aikaisista hiilidioksidipitoisuuksista eivät tätä tosin täysin tue. Koettu unenlaatu on ollut hyvä, vaikka mitatut arvot ovat olleet tyypillisesti välillä 1 400 – 1 800 ppm. Mikäli sinua itseäsi kiinnostaa mitata asuntosi hiilidioksidipitoisuutta, siihen tarkoitetun mittarin saa erilaisista nettikaupoista alle 100 euron hinnalla. Suoraan kivijalkamyymälöistäkin hintahaarukassa 100-200 euroa on useita malleja, joista valita.

Puhtaaseen sisäilmaan voi vaikuttaa monilla tavoin myös itse. Varmistamalla riittävän ilmanvaihdon, siivoamalla huolellisesti, valitsemalla ns. vähäpäästöisiä rakennus- ja sisustusmateriaaleja ja estämällä kosteus- ja homevaurioiden syntymisen on jo pitkällä. Kosteudesta johtuvia ongelmia käsittelemme tarkemmin homekoira-artikkelin yhteydessä.

Puhdas ja terve sisäilma on kaikkien oikeus. Se edistää sekä terveyttä että naapurisopua. Ja lopulta pitkällä aikavälillä säästää myös yksilön ja yhteiskunnan rahoja. Hengitämme joka päivä 15 000 litraa ilmaa, ei siis ole ihan mitätöntä, millaista se on.