|

Energian säästäminen on myös huoltoyhtiön ympäripuhumista

Helsingin energia nosti kaukolämmön hintaa syyskaudelle 2021 noin 30% edeltävään vuoteen nähden. Ympäristötietoisuuden lisääntyminen yhdistettynä nouseviin energian hintoihin saa monien taloyhtiöiden hallitukset miettimään säästökeinoja. Keinoja on monia ja tässä artikkelissa keskitytään keinojen sijasta erääseen käytännön haasteeseen. Miten saadaan laskettua verkoston painetta, kun huoltoyhtiön näkökulmasta painetta ei pitäisi alentaa.

Eräässä helsinkiläisessä kerrostaloyhtiössä mitattiin vesivirtaamia ja todettiin niiden olevan ylimmän kerroksen asunnoissakin reilusti yläkanttiin. Talossa mitattiin yli 30% tavoitearvoja isompia virtaamia. Alemmissa kerroksissa virtaamat olivat liki kaksinkertaisia suosituksiin nähden. Taloyhtiön hallitus päätti alentaa verkoston painetta siten, että ylimmän kerroksen asunnoissa saavutetaan enää tavoitearvon mukaiset virtaamat.

Yllätyksenä tulikin huoltoyhtiön vastine, jossa isännöitsijätoimistolle suositeltiin, ettei säätöä tehtäisi. Syitä kerrottiin useita:

Paineen lasku vaikuttaa myös kylpyhuoneen käyttövesipatterin toimintaan. Kun painetta lasketaan voi pattereihin tulla toimintaongelmia ja ne voivat helpommin tukkeutua.

Eri asunnoissa voi olla erilaisia hanoja tai niissä suukappaleita, jotka voivat paineen pudotessa pienentää vedentuloa enemmän kuin halutaan.

Viemäriverkosto voi paremmin mitä enemmän sitä huuhdellaan eli kun vettä käytetään.

Hallitus ei kuitenkaan tyytynyt tähän vaan haki HSY:n energiaeksperttejä kouluttavilta asiantuntijoilta tukea halulleen laskea veden painetta. HSY:n asiantuntijat ja heidän konsultoimat alan vakiintuneet toimijat eivät ostaneet huoltoyhtiön näkemyksiä tässä tilanteessa. Käyttövesipuolella ei pitäisi esiintyä lainkaan epäpuhtauksia ja tästä johtuen rättipatterien tukkeutumisriskiä pidettiin teoreettisena. Vaikka rättipatterit on kytketty lämpimään käyttöveteen, ne ovat sellaisessa piirissä, jonka vettä kierrätetään pumpulla. Paineen muuttaminen ei tämän kiertovesipumpulla toimivan piirin virtaamaan vaikuta.

Viemärien puhdistumisen kannalta taas wc-pöntön huuhtelemisella on isompi merkitys kuin hanoista laskettavalla vedellä.

Mitä taas tulee erilaisiin vedensäästösuulakkeisiin, ne on onneksi helppo irroittaa. Hyvä jos niitä on käytössä, mutta useimmat kerrostaloyhtiöiden hanat lienevät ilman niitä.

Kyseisessä taloyhtiössä on nyt sovittu, että paineen lasku tehdään yhdessä huoltoyhtiön kanssa. On hyvä, että huoltoyhtiö haluaa pitää taloyhtiön puolta, mutta kaikissa tilanteissa heitäkään ei tule uskoa.

Lisätietoja säästöpotentiaaleista löytyy mm. seuraavien linkkien takaa:

Ylen kuningaskuluttaja: Tuleeko hanastasi liikaa vettä?

Kiinteistölehti: Energiaekspertit ja vesivirtaamat

ps. Säätö tehtiin. Painetta laskettiin 1 barilla. Tämän jälkeen ylimmän kerroksen asunnossa virtaama oli tippunut n. 12 litraan. Alempienkin kerrosten asunnoissa vaikutus oli merkittävä, virtaama väheni noin 13%. Alemmissa kerroksissa vettä toki tulee edelleen reilusti yli suositusten. Ja näin se aina tulee olemaankin.