Tupakointi(-kielto) taloyhtiöissä

Vielä edelleen kuulee sanottavan, että ennen kaikki oli paremmin. Yhden asian voimme Kotilona nimetä suoraan, joka ei ollut aiemmin paremmin, nimittäin tupakointi ja tupakoinnin yleisyys taloyhtiöissä. Asenne tupakointia kohtaan on muuttunut vuosikymmenten aikana selvästi negatiivisemmaksi ja tupakointi on vähentynyt. Jos vielä 1980-luvulla noin kolmannes aikuisväestöstä poltti säännöllisesti, niin parisen vuotta sitten määrä oli enää 10 %*. Ja vaikka nuorten keskuudessa sähkötupakan käyttö eli vapetus on kasvattanut suosiotaan, on sen käyttö onneksi vielä kaukana niistä luvuista, joita nuorten tupakoinnissa nähtiin noin 40 vuotta sitten. Lakimuutoksilla ja valistuksella sekä tieteen tulosten julkituomisilla on saatu paljon hyvää aikaan. Vaan miltä näyttää tupakointi ja sen kieltäminen taloyhtiöiden näkökulmasta? Siihen pureudumme tässä artikkelissa


Tupakointi

Tupakka tappaa. Vaikka tämä tiedetään ja on tiedetty jo pitkään, nikotiinin aiheuttama dopamiini ryöppy aivoissa saa meidät haluamaan sitä vain lisää ja lisää ja riippuvuus tupakointiin on valmis. Tupakoinnin pitkäaikaiset vaikutukset ja yhteydet moniin eri syöpiin ovat onneksi saaneet lainsäätäjät heräämään asiaan jo vuosia sitten ja tupakointi onkin kielletty monissa yleisissä paikoissa, kuten ravintoloissa. Myös monet työpaikat ovat julistautuneet savuttomiksi, mikä voi näkyä tehtaan porttien ulkopuolella, mutta varmasti moni on tupakoinnin myös tämän vuoksi lopettanut. Osalle tilalle on toki tullut erilaiset muut nikotiinivalmisteet, mutta ehkäpä niiden hajuhaitat ovat kuitenkin sen verran pienemmät varsinaiseen tupakkaan verrattuna, että muutos parempaan on sekin.
Taloyhtiöissä tupakointi herättää usein paljon tunteita ennen kaikkea savuhaittojen vuoksi. Tupakansavun ajautuminen sisätiloihin, naapurin parvekkeelle tai sisäpihalle ärsyttää. Ja kuitenkin myös sillä tupakoitsijalla on lupa asua ja elää omassa kodissaan. Tupakoinnista valittaja saattaa leimautua yhtä lailla kuin tupakoitsijakin. Ja silti taloyhtiössä tulisi naapurisovun säilyä. Tilanteet saattavat olla hankalia ja kärjistyä riidoiksi asti.

Tupakoinnin kieltäminen taloyhtiöissä

Tupakoinnin ympärille kietoutunut suosio, sosiaaliset tilanteet ja asiasta cool:n tekevä markkinointi on hiljalleen hälventynyt. Savuttomuudesta on tullut uusi normaali. Kukapa enää muistaa niitä baari-iltoja, jonka jälkeen kaikki vaatteet menivät parvekkeen kautta pesuun, koska haju oli niin jäätävä.
Tupakointiin ja sen kieltämiseen linkittyvät etenkin kaksi eri lakia; tupakkalaki ja terveydensuojelulaki, ja näiden avulla taloyhtiöt voivat asteittain tehdä yhtiöstä mahdollisimman savuttoman niin halutessaan. Vuokranantajalla on iso vaikutus omalta osaltaan taloyhtiön savuttomuuteen, hän voi vuokrasopimusta tehdessään kieltää tupakoinnin asunnossa ja siihen kuuluvalla parvekkeella tai pihalla.
Tupakointilain 74 pykälä kieltää suoraan tupakoinnin asuinrakennusten yhteisissä sisätiloissa, kuten rappukäytävissä tai saunassa, sillä nämä eivät ole ilmanvaihdollisesti erotettavissa muista tiloista. Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin myös esimerkiksi lasten leikkipaikalla, ilmanottoaukkojen läheisyydessä ja vaikka yleisillä parvekkeilla. Tällainen kielto kannattaa kuitenkin aina tuoda yhtiön järjestyssääntöjen osaksi yhtiökokouksen määräenemmistö päätöksellä. Varsinaisen tupakointikiellon asettaminen huoneistoparvekkeille tai jopa yksittäisiä asuntoja koskevaksi onkin sitten jo hieman monimutkaisempi asia ja sen tekemistä kannattaa harkita tarkoin.
Mikäli taloyhtiöön halutaan laaja tupakointikielto aikaiseksi eikä tätä ole yhtiötä perustettaessa kirjattu yhtiöjärjestykseen, on yhtiöjärjestys muutettava. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksen muutos tällaisessa tilanteessa onnistuu, jos muutokseen suostuvat kaikki osakkaat. Tupakkalain pykälät 79 ja 80 sekä terveydensuojelulaki antavat mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa sekä yhtiön että yksittäisen osakkaan hallussa oleville ulkotiloille ja jopa huoneistoon, mikäli tupakansavu kulkeutuu huoneistoista tai sen ulkotiloista toisiin asuntoihin ja aiheuttaa siellä terveys- tai muuta haittaa. Tämän kiellon hakeminen tapahtuu kunnan viranomaisilta eikä sitä voi yksittäinen osakas hakea. Prosessi on raskas, sillä kaikkia osapuolia on kuultava ennen päätöksentekoa ja sen lisäksi osanomaiselle on annettava mahdollisuus tilanteen korjaamiseen kiellon sijaan.
Mikäli taloyhtiö silti päättää prosessiin ryhtyä, on valmistelu tehtävä huolella. Kiellon haku tehdään yhtiökokouksen enemmistö päätöksenä 3kk:n moiteaika huomioiden ja myös kiellon haun kohteena olevan huoneiston osakas saa äänensä antaa. Kiellon hakemisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että hakemusaineisto on kattava ja tarkka. Viranomaisen päätös on pysyvä, mikä tarkoittaa sitä, että vaikka kyseinen tupakoiva osakas muuttaisi pois, huoneistoa koskeva tupakointikielto pysyy voimassa. Mahdollisen kiellon valvominen jää sitten kunnan viranomaisten vastuulle eli käytännössä taloyhtiön tulee todisteellisesti/kirjallisesti tuoda ilmi, että kieltoa mahdollisesti rikotaan.
Ennen kuin taloyhtiö lähtee hakemaan raskaan prosessin kautta tupakointikieltoa yksittäiseen huoneistoon tai ulkotiloihin, kannattaa aina ensin käydä keskustelua asianomaisten kanssa. Kenties tupakointi voitaisiinkin tehdä muualla kuin huoneistoparvekkeella, jolloin savun ajautuminen muihin huoneistoihin voitaisiin minimoida. Omakohtainen kokemus on, että tästä on apua. Tuuletusparvekkeella yölläkin tupakoinut naapuri muutti toimintatapaansa kun kävimme hänelle kertomassa, että nukumme siinä vieressä ja kesäisin ikkunamme on auki. Keskustelun jälkeen hän kävelikin kadulle asti, jolloin savut haihtuivat sinne meidän makuuhuoneemme sijaan.
Mikäli kaipaat lisäohjeita tupakointikiellon hakemiseen, on Isännöintiliitolla tähän loistava opas.

*Lähde: THL Tupakkatilasto 2022