Taloyhtiöiden leikkipaikat, osat 2
Edellisessä Taloyhtiöiden leikkipaikat -artikkelissa käsittelimme taloyhtiöiden pihoilla olevia lapsiperheiden keitaita erilaisten määräysten ja turvallisuuden näkökulmasta. Tuon artikkelin jatkona pohdiskelemme seuraavassa kirjoituksessa hieman taloyhtiöiden leikkipaikkojen käytännön toteutuksen tapoja ja ylläpitoa. Toivottavasti saatte tästä vinkkejä, joita voitte omassa yhtiössänne toteuttaa!
Kun leikkipaikkaa lähdetään suunnittelemaan tai kunnostamaan, on hyvä huomioida eri ikäiset leikkijät sekä heidän vanhempansa. Kesäkuumalla leikkialueella täytyy päästä välillä myös varjoon ja toisaalta sadekuuron yllättäessä katoksesta on myös hyötyä. Sadevesien imeytymismahdollisuuksista on hyvä huolehtia istutusten muodossa ja kyllähän erilainen kasvillisuus lisää myös alueen viihtyvyyttä. Ohessa lista asioista, jotka kannattaa huomioida, kun lähdette leikkipaikkaa kohentamaan teidän taloyhtiössänne:
1. Leikkipaikan houkuttelevuus -mikä saa perheet jäämään omaan pihaan ja nostaa yhtiön arvostusta?
- Monipuoliset välineet – Erilaisia kiipeilymahdollisuuksia, keinut, liukumäet ja tasapainoilupaikat houkuttelevat eri-ikäisiä lapsia. Näissä monissa viihtyvät myös teini-ikäiset lapset.
- Luonnonmateriaalit – Puiset ja värikkäät välineet sulautuvat pihaan paremmin kuin pelkkä metalli ja soveltuvat myös lasten leikkeihin kylmää tai polttavan kuumaa metallia paremmin.
- Varjo ja suoja – Penkit, katokset ja istutukset tekevät leikkipaikasta viihtyisämmän ja antavat suojaa auringolta.
- Leikkipaikan rajaus – Pensaat, matalat aidat tai kivirajaukset erottavat alueen ja tekevät siitä turvallisemman. Pensaiden läpi ei juokse niin helposti toisaalle kuin ilman pensaiden hidastavaa vaikutusta tekisi.
- Vanhempien viihtyvyys – Penkit tai oleskelualue, jossa aikuiset voivat istua ja seurata lasten leikkiä. Yhteisöllisyys kasvaa leikkialueen luona ja jatkossa myös muut taloyhtiön asiat kiinnostavat entistä enemmän.
2. Käytettävyys ja esteettömyys
- Turva-alustat – Keinujen ja kiipeilytelineiden alla pitäisi olla turvahiekkaa, kumimattoja tai puuhakepohjaa.
- Helppo saavutettavuus – Polut ja reitit leikkipaikalle tulisi olla tasaisia ja esteettömiä.
- Leikkivälineiden sijoittelu – Jätä riittävästi tilaa välineiden ympärille, jotta liikkuminen on turvallista.
- Ikäryhmäkohtaiset alueet – Mikäli tilaa on paljon, tehkää eri-ikäisille lapsille omat alueensa, jotta pienet ja isot eivät törmää toisiinsa.
- Leikkipaikan käyttö eri vuodenaikoina – Jos pihalla on paljon tilaa ja maanmuodot antavat myöten, suunnitelkaa jo valmiiksi talveksi kelkkamäki tai luistinrata. Kuumat mehut vaan mukaan ja näyttöpäätteiden vetovoima on syöty lähellä olevan ulkoliikkumisen mahdollisuuden ansiosta.
Taloyhtiön leikkipaikan huoltotoimet
Leikkivälineiden huoltovälien suosituksia kannattaa kysyä laitteen valmistajalta. Käytännön elämässä kerran vuodessa välineiden kiertäminen riittää varmasti tavanomaisessa taloyhtiössä, jossa leikkipaikka ei ole yhtä kovassa käytössä kuin leikkipuistossa tai päiväkodissa. Kevät- ja syystalkoissa on hyvä tehdä risujen ja roskien poistaminen alueelta ja tarkistaa, että turvahiekkaa on riittävästi. Hiekkalaatikon hiekka tulisi suositusten mukaan vaihtaa vuoden välein, mutta mikäli alueella ei ole irtijuoksevia kissoja tai hiekkalaatikon käyttö on vähäistä, vaihtoväli voi varmasti olla myös kaksikin vuotta. Hiekkalaatikon hiekan on hyvä olla raekooltaan 0-4 mm, josta niiden kuuluisien hyvien kakkujen teko onnistuu hyvin. Vanhan hiekan voi sitten käyttää kukka- ja muiden istutusten väleissä ehkäisemään rikkakasvien leviämistä. Jotta leikkipaikka pysyy käyttäjilleen turvallisena, on hyvä muistuttaa asukkaita, että mikäli he havaitsevat rikkoontuneita välineitä tai puutteita, ilmoittavat niistä hallitukselle ja huoltoon pikimmiten. Taloyhtiöiden leikkipaikat pysyvät hyvässä ja turvallisessa kunnossa, kun niistä huolehditaan kuten muustakin yhtiön tekniikasta.