Helsinkiin ei tule tervettä asuntopulaa
Megatrendit kuten kaupungistuminen ja perhekoon pienentyminen tukevat pitkässä juoksussa asuntosijoittajaa. Vähän väliä saamme lukea mediasta Helsinkiä uhkaavasta ja kohtaavasta asuntopulasta, jos ei nyt äkkiä kasata nostokurkien laumaa ja kaavoiteta tontteja lisää. Data ei asuntopulaa tue ja siksi uskallammekin väittää, että tervettä asuntopulaa ei Helsingissä tulla näkemään vuosiin, josko edes vuosikymmeniin. Saman viestin kertoi välillisesti myös Wille Rydman Kuuntelija-podcastissa (linkki suoraan oikeaan kohtaan Spotifyssä).
Mihin näkemyksemme perustuu?

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna Helsingin asuntotuotanto on ollut jo vuosikymmeniä noin 3000 ja 5000 asunnon välillä. Korona-aikana Helsingin seudun nettomuutto laski noin 13000 vuosittaisesta henkilöstä noin 5000 henkilöön, mutta palasi nopeasti voimakkaalle kasvu-uralle. Pienemmällä alueella eli Helsingissä koettiin jopa hetkellistä muuttotappiota, josta vuonna 2023 on jo kiritty kaikkien aikojen muuttovoitolle. Kun nettomuutton lisäksi huomioidaan syntyvyys, tilanne jopa hieman paranee. Helsingin luonnollinen väestönmuutos on ollut vuosina 2022 ja 2023 lähellä nollaa, mutta kuitenkin positiivinen.
Asuntokunnan koko on Helsingissä alle 1,9 henkilöä eli pienille asunnoille on teoriassa tarvetta ja tähän ovatkin kaavoittajat ja rakentajat vastanneet menneiden vuosien aikana. Vastaaminen ja rakentaminen vain lähtivät hieman laukalle ja tätä tuuletusta nyt sitten tullaan ihmettelemään vielä vuosia. Historian näkee vasta jälkikäteen ja rohkea olisi ollut se henkilö, joka olisi melkein 10 vuotta sitten nostanut käden ylös puheenvuoron merkiksi.

Ylituotantoa alkoi kertymään 2016 alkaen ja se käytännössä ”räjähti käsiin” tästä parin vuoden päästä (ks. kuvaaja). Tuolloin asiaa ei nähty vaan uskottiin ehkä parempaan vetovoimaan, rakentaminen oli kuumaa ja kuumeni edelleen. Ja nyt olemme tilanteessa, että vaikka asuntotuotanto menisi nollaan, kestäisi jo kertyneen ylijäämän purkautuminen noin kuusi vuotta. Koska asuntotuotantoa kuitenkin samaan aikaan on, tulisi Helsingin väestönmuutoksen pysyä korkealla, vuoden 2023 tasolla, jotta ylituotannon purkautumista tapahtuisi. Vaikka valmistuneiden asuntojen määrä vuonna 2024 palasi lähelle viime aikojen mediaanilukemia ja väestönmuutos pysyi ennätystasolla, väheni laskennallinen ylijäämä vain noin 1000 asunnolla.
Vuokralla asumisen suhteellinen osuus on kasvanut koko ajan eikä trendille ole näkyvillä loppua. Hyville vuokrakodeille on siis kyllä jatkossakin kysyntää, mutta tulevina vuosina on jokaisen vuokranantajan entistä tarkemmin pohdittava, mistä löytyy hänen kilpailuetunsa. Meille Kotilona näitä ovat laadukkaiden kotien tarjoamisen lisäksi ihmisten kohtaaminen ja vastuullisuus kaikissa olomuodoissaan. Meille on tärkeää vaikuttaa myös koko taloyhtiön teknis-taloudelliseen kuntoon ja viihtyvyyteen, josta hyötyvät omien asiakkaidemme lisäksi myös asujaosakkaat.