| |

Sähkö- ja hybridiautojen lataus taloyhtiöissä

Sähkö- ja hybridiautojen lisääntyessä, tulee yhä useammassa taloyhtiössä pohdittavaksi myös näiden lataamisen mahdollistaminen asukkaille. Uudiskohteissa latausmahdollisuudet voidaan huomioida jo rakennuksia ja infraa suunniteltaessa, mutta vanhemmissa taloyhtiöissä tilanne on toinen. Jotta autojen lataus mahdollistetaan, on tehtävä linjauksia, päätöksiä ja investointeja. Kaiken lähtökohtana on osakkaiden yhdenvertainen kohtelu eli kaikkien on halutessaan voitava ladata autoaan. Mutta ennen kuin kaikille sähköistetyille autopaikoille asennetaan latausmahdollisuudet, on pohdittavana monia asioita. Mitä tarkoittaa sähköauton lataus taloyhtiössä? Tässä tekstissä keskitytään teknisiin vaihtoehtoihin. Laki-näkökulmasta materiaalia tarjoaa mm. Kiinteistöliitto Uusimaa

Kiinteistöissä tehtävä sähköauton lataus on balanssin hakemista. Kustannustehokkain ratkaisu voi löytyä melko edullisestikin -ei toki kaikkiin autopaikkoihin, mutta osaan. Jos selvitään ilman uusia kaapelointeja, itse laitteet itsessään eivät maksa kuin satasia tonnien sijaan. Yhtiön sähköliittymän koko määrittää mahdollisten uusien kaapelointien tarpeen, mutta vaikka nykyään sähköautoja voi ladata jopa 300 kWh:n latausteholla, yhtiössä lataustehoksi voi riittää jopa 2 kWh. Järkevää on silti mahdollistaa 11 kWh:n latausteho. Kun taloyhtiöissä siirretään sähkötehoa autoon, on latausliittimiä kaksi: Type 2 (EU-standardi) ja suko (lohkolämmittimestä tuttu). Type 2 -liitin on säänkestävä ja siirtää 3-vaihetta, mutta on kalliimpi. Suko puolestaan on edullinen, mutta nopeudeltaan rajoitettu ja ylikuumenee helpommin pidemmässä käytössä mitä sähkö- ja hybridiautojen akkujen lataaminen vaatii.

Suunnittelun kautta investointeihin

Jos yhtiö on pieni ja valitaan mahdollisuudeksi hidas lataus, uusia kaapelointeja ei luultavasti tarvita ja toteutus on edullinen. Mikäli yhtiö on iso, lataustehoa tarvitaan enemmän tai halutaan myös nopeamman latauksen mahdollisuus, kiinteistöön voidaan tarvita lisää sähkökaapeleita. Tämä kapasiteetti on hyvä selvittää ennen kuin lähdetään etenemään latausten kanssa. Yksi asia, mikä kannattaa ottaa huomioon, on kuormantasaus latauspisteiden välillä. Type 2-liitin mahdollistaa datan siirron auton ja latauslaitteen välillä, jolloin latauskuormaa voidaan tasata latauspisteestä toiseen. Harvaa autoa pitäisi ladata koko yön ajan. On olemassa myös älykkäitä sähkökeskuksia, jotka kertovat latauslaitteille paljon kiinteistönsähköä on käytettävissä lataukseen. Tällaisia ratkaisuja hyödyntäen voidaan välttyä myös kiinteistön tehomaksujen korotuksilta, vaikka mahdollistettaisiinkin sähköautojen lataus.

Ennen lopullisia investointeja on pohdittava myös: 

  • Miten laskutetaan? Energia on suhteellisesti halpaa, mutta välissä oleva operaattori voi moninkertaistaa latauksen hinnan
  • Yhdenvertaisuus. Miten tämä varmistetaan, kun tarve kasvaa? Vinkkejä autopaikkasääntöjen pohjaksi saat täältä
  • Voisiko latauspaikkaa varata kuten pesutupaa? Harvalla on tarve ajaa joka päivä 200-600 km, joten lataus 2-3 päivän välein riittää varmasti isolle osalle autoilijoista. Näin säästettäisiin kustannuksissa ja palveltaisiin mahdollisimman monia sähköautoilijoita pienemmälläkin kapasiteetilla.