Kerrostalon äänet ja äänieristys
Elämästä kuuluu ääniä ja kerrostaloissa elämää on väistämättäkin enemmän kuin rivi- tai omakotitaloissa. Ajoittain ääniä voi olla naapurin mielestä liikaa ja eri vuosikymmenien rakennustekniikatkin eroavat toisistaan äänien eristyskyvyn näkökulmasta. Mitä on äänieristys ja mitä sille voi tehdä jälkikäteen, jotta naapurisopu säilyisi, vaikka elämä naapurissa on enemmän äänekästä kuin toivottavaa? Tässä artikkelissa keskitytään kerrostaloasuntojen äänieristykseen rakentamisen jälkeen eikä oteta kantaa rakennesuunnitteluun koko kerrostalon rakennusvaiheessa.
Äänieristykseen vaikuttavat lait ja asetukset
Asuinrakennusten äänieristykseen liittyviä määräyksiä on monissa eri laeissa. Terveydensuojelulaki, asunto-osakeyhtiölaki ja ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä ovat näistä keskeisimpiä. Määräykset koskevat etenkin uudisrakentamista ja näiden soveltaminen vanhoihin rakennuksiin katsotaan aina tapauskohtaisesti. Saneerausten ja remontoinnin yhteydessä uudet määräykset kuitenkin huomioidaan. Esimerkiksi asuntojen välinen askeläänitaso ei saa ylittää 53 desibelin (dB) rajaa eikä asuntojen ja porrashuoneen välinen askeläänitaso saa olla yli 60 dB:ä. Tätä kautta nykymääräykset vaikuttavat jokaiseen tehtyyn huoneistoremonttiin ja taloyhtiöissä vaaditaankin askeläänieristyksen huomioimista huoneistoremontteja suunniteltaessa. Yläkerran huoneistosta ei saa siis kantautua askelten ääniä kovemmalla tasolla kuin mitä tavallinen keskustelu saa aikaan. Tätä on arjen äänieristys kerrostaloissa.
Taloyhtiöiden saneerauksia suunniteltaessa puolestaan tulee huomioida, että ulkovaipan tulee eristää ääniä siten, ettei 35 dB:n melutaso ylity. Jos huonetta käytetään nukkumiseen tai lepäämiseen, ei impulsiivisen tai pienitaajuisen melun taso saa ylittää 25 dB:n rajaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lehtien havinaakaan ei ulkoa sisälle saa kuulua ikkunoiden ja ovien ollessa kiinni. Itse olohuoneessa usein päiväunia nukkuneena pohdin, että miten lepoon käytettävä tila määritellään. Sateenropinan ääni tulee helposti ikkunapeltien kautta sisälle. Itse olemme hiljentäneet ikkunapellit liimaamalla bitumisuikaleet alapuolelle. Ihana lepäämisen rauha on siis mahdollista saada myös sadepäivinä.
Huoneistoremontilla ja sisustamisella voidaan parantaa myös äänieristystä
Huoneistoremonttien yhteydessä on helppo lisätä äänieristystä naapureihin esim. lisäämällä riittävästi eristysmateriaalia asennettavan lattian alle tai rakentamalla alaslasketun katon, jossa voi kuljettaa myös sähköjohdot uuteen paikkaan tai jonne voi asentaa myös valaisimia. Mikäli seinänaapurista kantautuu paljon ääniä ja huoneen pienentäminen ei haittaa, kannattaa rakentaa uusi seinä edellisen päälle joustavasti kiinnittäen. Ilmaraon villoitus ja tuplakipsilevyt auttavat äänieristyksessä huomattavasti. Näin me itse saimme naapurin olohuoneen keskustelut jäämään seinän oikealle puolelle.
Mutta entäs jos ei ole halukas suuriin remontteihin ja huoneiston äänimaailmaa haluaa parantaa? Mitä on tällöin mahdollista tehdä? Ensinnäkin kannattaa muistaa, että kovat pinnat saavat ääniaallot kimpoilemaan ja tämän aiheuttama jälkikaiunta saa äänen puuroutumaan jopa epämääräiseksi sekamelskaksi ja tekee tilasta kaikuisan ja akustisesti huonon. Pehmeät huonekalut, tekstiilit ja muut materiaalit auttavat huoneiden akustiikan luomisessa kuten myös kaikki rikotut pinnanmuodot. Nämä kaikki syövät ääntä eli estävät ääniaaltojen kimpoilun seuraavalle pinnalle. Muhkeat sohvat ja sohvatyynyjen röykkiöt siis kunniaan ja peikonlehtikasvit takaisin koteihin!
Mikäli huoneesta haluaa tehdä akustisesti entistä paremman, voi hyödyntää myös erilaisia akustiikkalevyjä, joita saa ihan tavallisesta rautakaupastakin. Niiden sijoittaminen seinille tai kattoon luovat kaikuisan tilan äänimaailmasta miellyttävämmän. Jos toiveissa on rakentaa musiikin kuunteluun optimoitu tila, vaatii se jo hieman enemmän muutoksia ja harrastuneisuutta. Joka tapauksessa jo muutamallakin akustiikkalevyllä saa uskomattoman parannuksen aikaan ja kohta alat kiinnittämään huomiota koteihin, joissa akustiikkaa ei ole mietitty. Jo pienilläkin parannuksilla voimme ehkäistä melun aiheuttamia terveyshaittoja ja parantaa omaa ja kanssa-asujien hyvinvointia.