Älyavaimet - turvallisuutta ja uusia mahdollisuuksia

Älyavaimet – turvallisuutta ja uusia mahdollisuuksia

Älyavaimet muuttavat kerrostalojen käyttömahdollisuuksia, ne tuovat turvallisuutta ja uusia mahdollisuuksia. Perinteisen avainhallinnan muuttuminen digitaaliseksi on tästä vain pieni osuus. Älyavaimet mahdollistavat täysin uudenlaisen tavan hallinnoida erilaisia yhteisiä tiloja. Taloyhtiön harrastus- tai saunatiloja voidaan vakiovuorojen lisäksi tarjota vuokralle myös kertatarpeisiin. Järjestelmät ovat omiaan myös ennaltaehkäisemään rikoksia, koska yksilöllisten avainten kulkutiedot tallentuvat ja niihin voidaan myöhemmin palata. 

Tavanomaisiin asuintaloihin soveltuva älylukitus tuli käytännössä mahdolliseksi vuonna 2007 iLoqin tuodessa markkinoilla S10 -järjestelmän. Sen markkinointiin käytettiin paljon aikaa ja energiaa. Abloyn älyavain, Protec Cliq, joka yhdisti mekaanisen ja sähköisen lukituksen oli jo tuolloin markkinoilla. Sen pääasiallinen käyttökohde olivat erilaiset teollisuuden ja kaupan käyttökohteet. Vasta iLoqin tulo markkinoille toi elektroniset lukitukset koko kansan tietoon. Sittemmin molemmat toimijat ovat julkaisseet uudempia ja kehittyneempiä mallisarjoja. Käytäväkeskusteluissa kuultavat haasteet sähköisiin lukitusjärjestelmiin liittyen ovat luultavasti valmistajien ensimmäisen sukupolven tuotteista. Uusimpien järjestelmien käyttö on helppoa ja niiden toiminta erittäin sujuvaa. 

Parantunut lukitusturvallisuus on investointiperuste itsessään

Elektronisen lukitusjärjestelmän hankintakustannus on suurempi kuin perinteisen, täysin mekaanisen ratkaisun. Parantuneen lukitusturvallisuuden lisäksi sähköisten järjestelmien mahdollistamat muut ominaisuudet ovat sellaisia, joita ei voida koskaan saavuttaa mekaanisella järjestelmällä. Saattaapa jopa olla, että lukitusjärjestelmän elinkaaren aikana pelkästään parantunut lukitusturvallisuus tuo todelliset asukkaan kohtaamat käyttökustannukset samalle tasolle täysin mekaanisen ratkaisun kanssa. Elektronisesta hallinnoinnista johtuen hävinneet avaimet voidaan deaktivoida, jolloin edellisten asukkaiden tai hävinneiden avainten väärinkäyttömahdollisuudet ovat vähäiset.

Kun asukkaat tietävät ovien tallentavan kaikki kulkemiset, se osaltaan ennaltaehkäisee erilaisia väärinkäytöksiä. Tämä myös motivoi asukkaita ilmoittamaan hävinneistä avaimista taloyhtiölle ja näin lukitusturvallisuus paranee kahta kautta.

Uudet mahdollisuudet

Sähköinen lukitus mahdollistaa oviautomatiikan käytön esimerkiksi ulko-ovilla. Tällöin avainta voidaan lukkopesässä käyttämisen sijasta vain näyttää ulko-oven lähistolle sijoitetulle lukijalle, jolloin ulko-ovi avataan sähköisellä ovipumpulla. Tämä tuo aivan uudenlaista arjen luksusta moniin tilainteisiin. Avainta ei tarvitse erikseen sovittaa lukkoon ja pahimillaan molempia käsiä käyttäen avata ovea. Oviautomatiikkaa osaa arvostaa, kun kotiin tullaan isot kauppakassit käsissä, kulkuvälineenä on pyörätuoli tai matkassa on lastenrattaissa nukkuva lapsi.

Sähköinen lukitusjärjestelmä mahdollistaa vain tiettynä aikana tai tietyissä tiloissa toimivien avainten lisäksi myös muunlaiset kulkutavat kuten yksilölliset ovikoodit, joilla esimerkiksi sauna- tai kerhotilan ovi aukeaa vain oman vuoron aikana. Kun tämä ominaisuus yhdistetään asukkaiden itse käyttämään varausjärjestelmään, voi taloyhtiö vuokrata myös kustannustehokkaasti kertavuoroja ja niiden laskutus sujuu parhaimmillaan heti varaushetkellä. Toki tällaisen ominaisuuden täysipainoinen hyödyntäminen edellyttää myös muita valmisteluja. Saunan osalta kiukaan etäohjausta tai vielä paremmin heti valmista kiuasta, jolloin saunan lämmittämiseen ei tarvitse varautua etukäteen. Näin saunavuoro on käytettävissä heti varauksen jälkeen. Nykyaikainen hetivalmis kiuas on energiatehokas. Talviaikaan vähäinen hukkaenergia voidaan hyödyntää täysimääräisesti lämmitykseen, kesällä tämä osa energiasta menee kokonaisuudessaan hukkaan.

Vaikka tässä artikkelissa puhutaan uusista mahdollisuuksista, ovat älyavaimet olleet arkea jo hyvin pitkään. Käytännönläheinen esimerkki löytyy Helsingin Sanomien artikkelista vuodelta 2017 (ikävä kyllä maksumuurin takana).

Seuraavassa artikkelissa lisää eri lukkomallien eroista.