Älyavaimet - turvallisuutta ja uusia mahdollisuuksia

Älyavaimet – lyhyt katsaus ominaisuuksiin

Alyavaimet tuovat sellaisia mahdollisuuksia, joita perinteiseen avaimeen tottunut käyttäjä ei aina osaa edes ajatella. Abloyn asumisen liiketoiminnan kehityspäällikkö, Markku Winberg, Miksi kerrostaloon kannattaa hankkia sähköinen lukitusjärjestelmä?

Yleensä suuremmat taloyhtiöt, joissa on paljon kadonneita avaimia tai asukkaiden vaihtuvuus on suurta päätyvät digitaaliseen Abloy PULSE -lukitusratkaisuun. Tämän suurimpia hyötyjä on kadonneen avaimen deaktivointi, eli kadonnut avain ”sammutetaan” ja tämän jälkeen sillä ei pääse kulkemaan kiinteistöön. Tämän lisäksi kulkuoikeuksia on helppo muuttaa tarpeen mukaan.

Abloy PULSE -järjestelmä tarjoaa joustavuutta ja helppokäyttöisyyttä asukkaalle. Abloy PULSE avaimen käyttö on helppoa, koska avain on symmetrinen ja se toimii lukossa kummin päin tahansa sekä LED-valo ilmoittaa kulkuoikeuden.

Abloy PULSE digitaalinen lukitusjärjestelmä palvelee erinomaisesti myös usean rakennuksen kohteissa, koska yhden PULSE avaimen voi liittää 10 eri lukostoon. Tämä mahdollistaa sujuvan ristiin kulkemisen taloyhtiöiden välillä tai yhteisessä parkkihallissa.”

Kysytäänpä vielä Tamperelaisen lukkoliikkeen SmartLOQin edustajan näkemyksiä. Markus Paukkonen, miksi kannattaa hankkia sähköinen lukitusjärjestelmä?

Sähköisen lukituksen suurin hyöty kerrostalossa on mielestäni se, että kadonnut tai vääriin käsiin joutunut avain voidaan poistaa tietokoneella ja sen jälkeen avaimella ei pääse enää sisään. Mekaanisessa lukituksessa avaimen tai kulkuoikeuden poistaminen on erittäin hankalaa tai jopa mahdotonta ilman, että uudelleensarjoitetaan kaikki (tai iso osa) kerrostalon lukkopesistä. Nykyään tuntuu olevan jonkinlainen trendi, että jollakin asukkaista saattaa olla kytköksiä ”hämäräpiireihin” ja hän luovuttaa oman mekaanisen avaimensa hämäräporukan käyttöön. Heidän on tämän jälkeen helppo varastaa pyörävarastosta arvokkaimmat sähköpyörät ja häkkivarastoista kaikki vähänkin arvokas omaisuus.

Sähköisessä lukitusjärjestelmässä tiedetään mikä avain on luovutettu kenellekin ja pystytään tarvittaessa myös seuraamaan lukon lokitietoja, eli nähdään kuka on kulkenut milloin mistäkin ovesta. Tosin kuka tahansa ei pääse lokeja tutkimaan vaan se on lähtökohtaisesti vartioimisliiketoimintaa.

Sähköisen lukituksen hallinnointi ja ylläpito on helppoa. Ohjelmistossa voidaan määritellä ja muokata kulkuoikeuksia. Esimerkiksi jos A2:n Matilla on saunavuoro lauantaisin klo 19:30, niin hänen avaimella ei pääse muulloin saunatiloihin. Muutoksia on helppo tehdä tietokoneella. Perinteisessä mekaanisessa ratkaisussa lukkoseppä tulee aina paikan päälle sarjoittamaan lukkoja.

Markus Paukkonen, tuoko sähköinen järjestelmä muita etuja?

Kiinteistön turvallisuustaso nousee. Sähköisissä avaimissa on sisällä vahvasti salattu siru, joka on mahdoton kopioida. Mekaanisten avainten patentti päättyy aina jossain vaiheessa ja sen jälkeen niitä voi ”vapaasti” kopioida.

Nykyaikaiset mobiiliratkaisut on mahdollista lisätä sähköiseen lukitusjärjestelmään. Eli kerrostalon alaoven voi avata puhelimen äpillä tai tehdä tilavarauksia yhteisiin tiloihin. Elektronista avainta voi käyttää myös tägin tavoin lukijassa, joka nopeuttaa oven avaamista. Jos mobiilisovellukset kuitenkin säikäyttävät ja taloyhtiön asukkaat ovat iäkkäämpiä, voidaan mobiiliratkaisut jättää kokonaan pois ja avaimia käytetään aivan normaalisti lukkopesän kautta, kuten perinteisiä mekaanisiakin avaimia.

Älyavain perinteisen sijaan?

Abloyn ensimmäisen sukupolven älyavaimet ovat jo poistuneet markkinoilta ja toisen sukupolven Protec 2 Cliq on korvannut sen. Tämä mekaanisen ja sähköisen avaimen yhdistelmä soveltuu erityisen hyviin vaativiin teollisuuden ja kaupan kohteisiin. Sitä voidaan käyttää myös asuintaloissa, mutta uudempi täysin sähköinen Pulse on soveltuvampi tavalliseen kerrostalokohteeseen.

Oheiseen taulukkoon on kerätty muutamia kerrostaloasumisen kannalta oleellisia ominaisuuksia. Sekä Iloqin että Abloyn uusimmat tuotteet ovat hyviä. Molempien toimijoiden tuotteet kannattaa ottaa kilpailutukseen kerrostalon lukitusjärjestelmän päivityksen yhteydessä. Mikäli kerrostalossa ollaan edelleen päätymässä perinteiseen, mekaaniseen lukitusjärjestelmään, kannattaa harkita uudestaan. Elleivät tilojen varaamisen mahdollisuudet houkuttele, nykyaikaisesta järjestelmästä kiitetään viimeistään siinä vaiheessa, kun taloyhtiöön sattuu ensimmäinen hankala asukas. Sähköisellä järjestelmällä kulkuoikeuksia on helppo rajoittaa ja avain voidaan ottaa sähköisesti pois käytöstä tilojen käyttöoikeuksien päättyessä.

Joitakin sähköisten lukitusjärjestelmien ominaisuuksia
iLoq S10iLoq S5Abloy Protec 2 CliqAbloy Pulse
julkaisuvuosi2007201920142017
koodaussähköinensähköinenmekaaninen + sähköinensähköinen
etähallintakylläkylläkylläkyllä
avaimen käytöstä tallentuvat tiedotkäytetty avain ja käyttöjärjestys (lisävarusteisen kellopiirin avulla myös päivä ja kellonaika)

500 viimeistä käyttöä / avainpesä
käytetty avain ja käyttöjärjestys (lisävarusteisen kellopiirin avulla myös päivä ja kellonaika)

500 viimeistä käyttöä / avainpesä
100 viimeistä käyttöä / avain
käytetty avain, päivä, kellonaika

2000 viimeistä käyttöä / avainpesä
2000 viimeistä käyttöä / avain


ei kellopiiriä, kulkujärjestys tallettuu
500 viimeistä käyttöä / avainpesä
100 viimeistä käyttöä / avain


käyttövoimaavaimen liikkeestäavaimen liikkeestäavaimessa olevasta paristostaavaimen liikkeestä
kosketukseton avauseikylläeikyllä
riippulukko saatavillakylläkylläkylläkyllä
Hyvää lisätietoa aiheesta Tamperelaisen Smartloqin sivuilla

taustoitus älyavaimiin tässä kirjoituksessa